ŽIDLOCHOVICE vlakem ...

20.12.2019 19:52

Vlastivěda  >  Tipy - výlety  >  ...

   Díky iniciativě zodpovědných lidí, fondům EU a dalším investorům nabídl IDS JMK k Vánocům 2019 netradiční dárek - přímé elektrifikované vlakové spojení z Brna (Kuřimi,Tišnova) do Židlochovic (S3). Že vám to jako občanům Modřic nepřipadá zvlášť zajímavé? - zkuste číst dál a podívejte se na fotky - možná ten názor změníte.

   Vlaky jezdí od rána až do večera každý den vč. víkendů a svátků každou hodinu v taktu (:47) a ve špičkách i častěji, doba jízdy asi 15-20 minut, cena pro studenty a seniory 5 Kč - žádný stres a kolony na silnici, ale pohodlné posezení, třeba i pohromadě ve větší partě s výhledem na krajinu - pro děti zážitek z jizdy vlakem a taky téma k povídání, jak to vlastně kousek od domova vypadá.

   Vystoupíme na novém nástupišti moderního dopravního uzlu, ve vzorně upravené nádražní budově je čekárna s nápojovým automatem a toaletami. Jinak je tam už jen služebna městské policie, protože ČD prodávají jízdenky ve vlaku (pokud nemáte předtištěné IDS JMK předem)..

   U autobusového nástupiště je 40 uzamykatelných krytých boxů na 80 jízdních kol. Před sebou vidíme komín a vysokou budovu filtrační věže bývalého slavného cukrovaru a po asi 200 m dojdeme k nákupnímu centru a nově upravené zelené ploše, ze které je vzadu v levém koutě nový vstup do zámeckého parku.

   V Modřicích bydlíme už víc než 55 let, ale bohužel se za tu dobu nic nezměnilo na tom, že možnost bezpečných a klidných procházek v blízkém přírodním okolí pro rodiny s dětmi a starší lidi je zde stále silně nedostatkovým zbožím. Na základě mnohaleté zlušenosti z opakovaných návštěv s našimi dětmi a vnoučaty proto osobně považuji 23 hektarový židlochovický zámecký park v tomto směru za nejzajímavější rodinný cíl široko daleko a tak doporučuji ho vyzkoušet ... :o)

ČeV, 21. prosince 2019

Vycházka do zámeckého parku